Blog

A beszereléssel kezdődik

 
Sok felhasználó fél a hőszivattyútól, mi lessz ha nem működik, van-e szervíz, alkatrészéallátás ....
Mindez nagyon fontos kérdés mégis azt ajánljuk, nézzék meg előbb ki hogyan dolgozik.
A jól strukturált, szépen kivitelezett munkát végző kollégák figyelnek a minőségre is és nem "felejtik ki" azokat az alkatrészeket amelyek a megbízható műkdést garantálják hosszú távon.

A hőszivattyúk hőcserélői nagyon "érzékenyek" a fűtővíz minőségére. A koszos, rozsdás víz gyorsan eltömíti a hőcserélőket és a felhasználó észre sem veszi, hogy a gép csak erőlködik, erőlködik .... és egyszer csak feladja.

Jó fűtővizet minden hőszivattyúnak !
image-35404-seestadt_aspern_ház.jpg?1485866461523
fűtés iDM hőszivattyúval

Bécs_geotermikus_potenciálja
Bécs geotermikus potenciával rendelkező területe

Smart City Seestadt Aspern
www.aspern-seestadt.at

itt jártunk és részt vettünk egy nagyon érdekes előadáson. A tapasztalatainkat szeretnénk megosztani veletek.

A Smart City egyike a legnagyobb európai városfejlesztéseknek. Azért van rá szükség mert nagyon nagy mértékű a Bécsbe vándorlás és kevés a lakás. Ez a 2018-ig tartó fejlesztés ahol 20.000 lakás épül alig fedezi az évi 40.000-es beköltözés által generált lakásszükséglet felét és természetesen bérlakásokról van szó !
A Város képviselője bemutatta a rendkívül alapos fejlesztési koncepció egy részét amely a leghatározottabban képviseli az ökológiai szempontokat és az urbanizáció káros hatásai ellen is erélyes intézkedéseket tervez.
Talán a legfontosabb szempont, hogy a város jelenlegi 50 %-os beépítettsége ne sérüljön és a CO2 kibocsájtása ne növekedjen,
ezért feltérképezték a város geotermikus potenciálját és a további fejlesztéseket is erre tervezik.

A fejlesztés további fontos szempontokat vesz figyelembe amikor a közösségi terek arányára is figyelemmel van és például nem alakítanak ki bevásárlóközpontot a területen, hanem a földszinti területeket használja ki üzlethelységek és éttermek elhelyezésére. Alig láttunk parkoló autókat mert parkolóhelyekből szinte alig van a felszínen. A lakók és a látogatók is a házak alatti nyilvános teremgarázsokban parkolhatnak. Ezekből annyi van, hogy a körút során megtekintett ház -2 szintjén egyetlen autónak sem láttuk a nyomát sem. 
A városközpont egy tó amelynek az ökológiai egyensúlyára az első perctől aggályosan figyelnek és csak az idei évtől szabad fürdeni benne és csak egy kijelölt partszakaszon a maradék parti sávot a természet alakítja.

Ügyelnek arra, hogy ne alakuljon ki itt egy alvóváros !
A terület egy részét business parknak szánják így munkahelyek is alakulhatnak ki bőven. Az első két irodaház már áll is és betelepült az első technológiai konszern is.

A tömegközlekedés 
pedig már az építkezés során megépült, a munkások metróval járhattak ki az építkezésre.

A Smart City
egy energetikai kísérletet jelent. Számunkra persze ez volt a legérdekesebb. A Kísérlet lényege, hogy különféle ismert és használatos technológia alkalmazásával mérik az egyik lakótömb energiafelhasználását a lakások szintjén és energiatakarékos fűtési megoldásokat alakítottak ki a tömb építése során.
A lakók nagy része beleegyezett ebbe és mivel a kísérletet vezető K+F cég ismert és neves cégek közös leányvállalata természetesen aggályosan odafigyelnek az adatok biztonságára.
A lakók pedig cserében kaptak egy APPot amivel bárhonnan menedzselhetik a lakásuk fűtését.
A projekt méretére jellemző, hogy a K+F cég éves költségvetése 14 millió EUR felett van és a bérköltségek aránya elhanyagolható, mert csak néhány munkatársuk van
Érdekes részlet még, hogy a házak beruházási költsége az energiatakarékos megoldások dacára sem haladhatott meg egy bizonyos szintet, hiszen Bécsben a bérleti díjakat és azok növekedését is szigorúan szabályozzák. Ezért a bérleti díj a fűtést is magában foglalva sem haladja meg a 10 EUR/nm-t.

A házakban csak fűtés van mert ezek szociális bérlakások - pedig a hűtés itt passzív hűtéssel nagyon olcsó lenne...

A fűtést és használatu meleg vizet ( HMV ) geotermikus szondákkal és talajvízből ( kútvíz ) nyert energiával oldják meg. Használnak napkollektorokat amelyek persze csak papközben termelnek energiát amikor a lakók éppen nem használják azt, ezért úgynevezett Helix szondákkal betárolják a napenergiát agy kb. 5000 köbméteres föld rétegbe és este a hőszivattyúk az innen kinyert langyos vízből vonják ki a hőt az iDM hőszivattyúival -  úgy tudjuk, csak kevés hőszivattyú tudja kezelni a hőforrás oldalon a meleg vizet .

A hőszivattyúk a  pince szinten helyezkednek el, minden lépcsőházat egy fűtési és egy HMV készítő hőszivattyú szolgál ki persze ezek nagy teljesítményű berendezések és ezek a hőszivattyú- csoportok a pince szinten egy körvezetékkel vannak összekötve. A körvezeték és a hőforrás oldal optimális használatát külön szabályozza a konzorcium egyik specialista tagja.

Ne feledkezzünk el a garázsszint levőjének elszívásáról sem, hiszen ebben is van még energia amit ki lehet vonni és hasznosítani - persze, hogy erre is gondoltak az osztrák beruházók.